Nusa Ina

Nusa Ina

wees van harte welkom om ons kunstwerk en zang performance te komen bezoeken tijdens ‘Moeder Aarde’, Musica Sacra 2021 Maastricht

‘Nusa Ina’

keramische sculptuur met soundscape en licht

23, 24,25 september 2021 11:00 – 16:00 u

26 september 2021 12:30 – 16:00 u
Kruisgang Onze Lieve Vrouwebasiliek Maastricht

Nusa Ina Nusa Ina Manis Lawang – Het volledige lied  
Op zaterdag 25 september om 12.30 uur wordt het volledige lied ‘Nusa Ina Nusa Ina Manis Lawang’ live gezongen in de Kruisgang van de Onze Lieve Vrouwebasiliek.

Ook klinkt het lied op zaterdag 25 september om 11.00 uur in de Maastrichtse Gashouder bij GAIA, de indrukwekkende installatie 

Ceram is een van de grootste eilanden van de Molukse archipel. De oorsprong van het Molukse volk, de Alifoeren, ligt op dit eiland, ‘Nusa Ina’ ofwel ‘Moeder Aarde’ genoemd, daar waar zij uit klei zijn gevormd.

‘Nusa Ina’ betekent in de Alifoerse taal ‘Aarde Dierbaar’. Pas veel later kreeg ‘Nusa Ina’ de betekenis ‘Eiland Moeder’, oftewel ‘Moeder Eiland’.

Vóór de komst van de Europeanen in de 16de eeuw, bestond op deze archipel een matriarchale samenleving. Nog steeds neemt de moederfiguur een belangrijke rol in bij de Molukse gemeenschap.

Tot op de dag van vandaag zijn speciaal daarvoor aangestelde vrouwen beschermers van de Adat. Deze ‘Mama Lima’s’ geven de tradities, gewoontes, gedragscodes en cultuur door aan de volgende generaties.

Op ‘Nusa Ina’ stromen drie bovengrondse en één ondergrondse rivier. Er huizen geesten in de bergen, regenwouden en diepe grotten. De aarde van dit moedereiland bevat klei.

Met enkel onze handen als gereedschap vormen wij intuïtief uit rode klei een object dat het bijzondere van de mythische moeder / moeder aarde weerspiegelt. Allerlei gedachtes stromen in flarden door ons hoofd, af en toe sluiten we onze ogen als we aan het boetseren zijn. Respect voor de voorouders, bescherming van de aarde, haar grondstoffen en al wat leeft, waardering voor elkanders cultuur, geestelijke waarden en samenleving boven kapitalisme, uitbuiting en racisme.

De aarde leeft, er zijn klanken en stemmen te horen, licht perforeert haar bodem.

concept en productie: Juul Sadée

soundscape: Lucas Kramer

makers en zangers: Sandra Saya-Tatipatta, Leny Tatipatta-Sinaï, Sonja Abraham-Tatipatta, Elly Pattiwael-Theunisz, Sandra Titahena, Pita Lesil-Wattimena, Max Hehalatu, Sam Abraham, Frans Pattiwael, Juul Sadée

Met dank aan: Stichting Moetiara Maloekoe, Musica Sacra, Winfried Kramer, Marc Pleunis, Fons de Jong.

https://www.musicasacramaastricht.nl/programma-tickets/voorstellingen/2021/09/sociale-sculptuur-nusa-ina