Zijdelings

Lunchconcert 3 oktober

Kom samen, ontmoet en geniet! Van 28 september tot en met 4 oktober staat Maastricht in het teken van ontmoeten en samen komen. Kom naar 1 van de 12 lunchconcerten die de gemeente organiseert in buurthuizen in onze stad. Studenten van het Conservatorium Maastricht spelen mooie muziek. En tijdens het concert geniet je van soep en een broodje. 
Maar er zijn meer gratis activiteiten waar je aan kunt meedoen.

Voel jij je ook wel eens alleen?
Je alleen of eenzaam voelen, dat kan iedereen overkomen, jong en oud. Wethouder Anita Bastiaans vertelt: “Ruim de helft van alle mensen in onze stad voelt zich wel eens alleen. Daarom doen we als gemeente, samen met onze partners, mee aan de Week tegen Eenzaamheid. Op die manier wil de gemeente het taboe doorbreken en eenzaamheid bespreekbaar maken. We nodigen iedereen graag uit om de lunchconcerten te bezoeken en mee te doen aan andere activiteiten die er zijn in de Week tegen Eenzaamheid. Ga op ontdekking! Kom erbij en wie weet, komen we elkaar dan wel tegen.”

Meld je aan voor een lunchconcert 
Kom naar 1 van de 12 lunchconcerten die de gemeente organiseert in buurthuizen in onze stad.

Lunchconcert Stichting Moetiara Maloekoe 3 oktober
Aanmelden via: https://www.e-inwoner.nl/prod/fr/Maastricht/Aanmeldform_Lunchconcerten/new%C2%A0%C2%A0

Meer informatie is te vinden via: https://www.thuisinmaastricht.nl/kom-erbij-lunchconcerten-en-andere-activiteiten

MENGASIHANI – Musica Sacra

We kijken met veel plezier terug op het afgelopen weekend waarin de voorstelling MENGASIHANI tijdens het Musica Sacra festival werd opgevoerd.
De prachtige locatie: Klooster Hoogcruts hielp zeker mee met het scheppen van de juiste atmosfeer. De voorstellingen waren compleet volgeboekt en we ontvingen enthousiaste en mooie reacties van de bezoekers.
We willen graag iedereen bedanken, van organisatie tot bezoeker voor de mooie ervaring.

Melding overlast 19 augustus

Beste gemeenschap,

Afgelopen weekend (19 augustus) was er een verhuring in het stichtingsgebouw welke helaas voor aanzienlijke overlast heeft gezorgd. Wij zijn op de hoogte gebracht door wijkbewoners en als stichting en wijkgebouw betreuren wij dit voorval zeer.

Wij hebben daarom besloten dat de groep die verantwoordelijk was voor deze verstoringen niet langer welkom is in onze faciliteit. Daarnaast zullen wij hun borg inhouden en afhankelijk van de aard van de klachten, verdere stappen ondernemen. Daarvoor vragen wij om uw medewerking. We verzoeken u vriendelijk om eventuele klachten van afgelopen zaterdag 19-8 door te geven aan Stichting Moetiara Maloekoe. Dit kan  door een mail te sturen naar: verhuur@moetiaramaloekoe.com

Hierbij gaat het om klachten over de volgende zaken:

-Diefstal
-Vandalisme (schade)
-Bedreiging/intimidatie
-Wildplassen
-Geluidsoverlast

Wij waarderen uw medewerking in deze kwestie en hopen gezamenlijk een positieve verandering te bewerkstelligen.

Met vriendelijke groet,

Stichting Moetiara Maloekoe

MENGASIHANI,

MENGASIHANI,van vuistslag tot hartslag

Voorstelling en expositie tijdens Musica Sacra festival
‘Barmhartigheid’

MENGASIHANI (erbarmen) van vuistslag tot hartslag,is een muzikale performance uitgevoerd door de Molukse groep Ikatan (verbinding) uit Maastricht. Hun Molukse liederen vermengen zich met een klanklandschap van orale geschiedenis en gedichten, zowel vocaal als instrumentaal. Het bijzondere, in de oertaal gezongen Djaring dengan van wijlen Opa Bantji Matulessy is te horen, en fragmenten uit Pieta, ignore van Alessandro Stradella (1645?-1682?) worden in het Moluks gezongen.

De Molukse activiste en dichteres Roesda Leikawa (Ambon, IND) schreef speciaal voor Mengasihani een gedicht over haar Nederlandse stambetovergrootmoeder. Deze dochter van admiraal Van der Haghen (1563-1624) trouwde met Kapitein Telukabesi (Ahmad Leikawa) en vocht zonder erbarmen tegen haar eigen vader maar werd harteloos door hem gedood. De Molukse geschiedenis van kolonisatie, immigratie, integratie, discriminatie en de vraag ‘wat betekent identiteit’, is een blauwdruk voor huidige mondiale kwesties; Jan Pieterszoon Coen werd gesmeekt erbarmen te hebben, toch doodde hij de 40 hoofdmannen van de Molukse Banda eilanden, ook George Floyd’s smeekbede om erbarmen kreeg geen gehoor. Mengasihani bouwt een spanningsboog op naar de kracht van liefde, solidariteit en schoonheid.

-Concept en vormgeving; Juul Sadée, interdisciplinair beeldend kunstenaar, regiseur
-Coach holistisch lichaamswerk en groepsdynamiek; Catoke Kramer, regisseur
-Soundscapedesign; Lucas Kramer, beeldend kunstenaar, stagedesigner en muzikant
-Coach koorzang; Evelyne Ploum, muziekdocente en lid van de Sanseveria’s
-Performers; Max Hehalatu, Frans Pattiwael, Ellie Pattiwael-Theunisz, Sandra Saya-Tatipatta, LenyTatipatta-Sinaï, Sam Abraham, Sonja Abraham-Tatipatta, Ria Makatita-Hendrix, William Makatita, Chris Titiheru,Juul Sadée, Lucas Kramer
-Productie; Stichting Moetiara Maloekoe Maastricht, Juul Sadée, Musica Sacra

IKATAN,
een expositie van kunstwerken in textiel, hout, terracotta en audio / video.
Ikatan presenteert voor de vierde keer bij Musica Sacra en combineert dit met een expositie van hun beeldende kunst ter viering van haar 10-jarig bestaan.
Sinds 2013 werkt interdisciplinair beeldend kunstenaar Juul Sadée nauw samen met een groep mensen, inmiddels vrienden, uit de Molukse gemeenschap van Maastricht. Zij maken kunstwerken als middel om een proces van gesprek en onderzoek op gang te brengen aan de hand van diverse thema’s, zo ook voor Musica Sacra. Te zien zijn onder andere de sculpturen ‘Kejutan’ (verwondering), ‘Jiwa” (ziel), ‘Ikatan’ (verbinding) en ‘Nusa Ina’ (moeder eiland), het 8 mtr lange wandkleed ‘Kepulauan’ (Archipel) en het geappliqueerde wandkleed over de geschiedenis van de vrijheidsstrijdster Putidjah Van der Haghen.

FINNISAGE;
historicus Ron Habiboe zal spreken over de Molukse diaspora-

‘Ikatan’, Beeldende kunst expositie ter gelegenheid van 10-jarig jubileum van Ikatan:
do+vrij 12:00 tot 18:00 open voor publiek
zat+zon 11:00 tot 18:00 open voor publiek

-‘Mengasihani’ , Zang, klank en poëzie performance;

zat16 sept, 12:00 – 13:00 en 15:00 – 16:00 optreden

zon17 sept, 12:00 – 13:00 en 15:00 – 16:00 optreden,

16:00 Finnisage met historicus Ron Habiboe

Gratis entree voor voorstelling en expositie.

Entreekaarten voor de voorstelling reserveren via www.musicasacramaastricht.nl

Klooster Hoog Cruts, Hoogcruts 47, Noorbeek

Hoogcruts is vanaf Maastricht (NS station, Bonnefantenmuseum, MUMC) te bereiken met buslijn 57 (ARRIVA).

De reistijd is ongeveer 30 minuten en de bushalte Hoogcruts/Schilberg bevindt zich op 100 meter van het kloostercomplex.
Voor het kloostercomplex is een parkeerplaats, bij de kruising richting Slenaken en direct links (scherpe bocht), de poort staat open.
Voor de twee voorstellingen, incl. expositie bezoek, is er op zaterdag en zondag een gratis pendeldienst vanaf het theater aan het Vrijthof Maastricht naar het klooster Hoog Cruts in Noorbeek.
voor de pendeldienst, graag aanmelden via:
mengasihani.musicasacra@gmail.com

mede mogelijk gemaakt door:

-VFonds, Regeling Immaterieel Erfgoed Indische, Molukse en Papoea Gemeenschap, houd je erfgoed levend en het Ministerie van VWS.

-Stichting Moetiara Maloekoe

-Gemeente Maastricht

-Musica Sacra

Musica Sacra Mengasihani (erbarmen)

Mengasihani (erbarmen) is een muzikale performance uitgevoerd door de Molukse groep Ikatan (verbinding) uit Maastricht. Hun Molukse liederen vermengen zich met een klanklandschap van orale geschiedenis, gedichten en fragmenten uit de aria Pietà, Signore, veelal toegeschreven aan Alessandro Stradella (1639-1682).

De Molukse dichteres Roesda Leikawa (Ambon) schrijft speciaal voor Mengasihani een gedicht over haar Nederlandse stambetovergrootmoeder. Deze dochter van admiraal Steven van der Haghen (1563-1624) trouwde met Kapitein Telukabesi (Ahmad Leikawa), vocht zonder erbarmen tegen haar eigen vader, maar werd gedood. 

Mengasihani is de vierde presentatie van Ikatan tijdens Musica Sacra. Eerdere producties vonden plaats in 2013, 2015 en 2021. Mengasihani wordt gecombineerd met een expositie van beeldende kunst ter viering van het tienjarig bestaan van Ikatan.

Een productie van Stichting Moetiara Maloekoe Maastricht, Juul Sadée en Musica Sacra, met ondersteuning van het Vfonds.

16 en 17 September 2023
Meer informatie:
https://www.musicasacramaastricht.nl/programma-tickets/voorstellingen/2023/09/mengasihani-erbarmen-juul-sadee