MENGASIHANI,van vuistslag tot hartslag
Voorstelling en expositie tijdens Musica Sacra festival
‘Barmhartigheid’
MENGASIHANI (erbarmen) van vuistslag tot hartslag,is een muzikale performance uitgevoerd door de Molukse groep Ikatan (verbinding) uit Maastricht. Hun Molukse liederen vermengen zich met een klanklandschap van orale geschiedenis en gedichten, zowel vocaal als instrumentaal. Het bijzondere, in de oertaal gezongen Djaring dengan van wijlen Opa Bantji Matulessy is te horen, en fragmenten uit Pieta, ignore van Alessandro Stradella (1645?-1682?) worden in het Moluks gezongen.
De Molukse activiste en dichteres Roesda Leikawa (Ambon, IND) schreef speciaal voor Mengasihani een gedicht over haar Nederlandse stambetovergrootmoeder. Deze dochter van admiraal Van der Haghen (1563-1624) trouwde met Kapitein Telukabesi (Ahmad Leikawa) en vocht zonder erbarmen tegen haar eigen vader maar werd harteloos door hem gedood. De Molukse geschiedenis van kolonisatie, immigratie, integratie, discriminatie en de vraag ‘wat betekent identiteit’, is een blauwdruk voor huidige mondiale kwesties; Jan Pieterszoon Coen werd gesmeekt erbarmen te hebben, toch doodde hij de 40 hoofdmannen van de Molukse Banda eilanden, ook George Floyd’s smeekbede om erbarmen kreeg geen gehoor. Mengasihani bouwt een spanningsboog op naar de kracht van liefde, solidariteit en schoonheid.
-Concept en vormgeving; Juul Sadée, interdisciplinair beeldend kunstenaar, regiseur
-Coach holistisch lichaamswerk en groepsdynamiek; Catoke Kramer, regisseur
-Soundscapedesign; Lucas Kramer, beeldend kunstenaar, stagedesigner en muzikant
-Coach koorzang; Evelyne Ploum, muziekdocente en lid van de Sanseveria’s
-Performers; Max Hehalatu, Frans Pattiwael, Ellie Pattiwael-Theunisz, Sandra Saya-Tatipatta, LenyTatipatta-Sinaï, Sam Abraham, Sonja Abraham-Tatipatta, Ria Makatita-Hendrix, William Makatita, Chris Titiheru,Juul Sadée, Lucas Kramer
-Productie; Stichting Moetiara Maloekoe Maastricht, Juul Sadée, Musica Sacra
IKATAN,
een expositie van kunstwerken in textiel, hout, terracotta en audio / video.
Ikatan presenteert voor de vierde keer bij Musica Sacra en combineert dit met een expositie van hun beeldende kunst ter viering van haar 10-jarig bestaan.
Sinds 2013 werkt interdisciplinair beeldend kunstenaar Juul Sadée nauw samen met een groep mensen, inmiddels vrienden, uit de Molukse gemeenschap van Maastricht. Zij maken kunstwerken als middel om een proces van gesprek en onderzoek op gang te brengen aan de hand van diverse thema’s, zo ook voor Musica Sacra. Te zien zijn onder andere de sculpturen ‘Kejutan’ (verwondering), ‘Jiwa” (ziel), ‘Ikatan’ (verbinding) en ‘Nusa Ina’ (moeder eiland), het 8 mtr lange wandkleed ‘Kepulauan’ (Archipel) en het geappliqueerde wandkleed over de geschiedenis van de vrijheidsstrijdster Putidjah Van der Haghen.
FINNISAGE;
historicus Ron Habiboe zal spreken over de Molukse diaspora-
‘Ikatan’, Beeldende kunst expositie ter gelegenheid van 10-jarig jubileum van Ikatan:
do+vrij 12:00 tot 18:00 open voor publiek
zat+zon 11:00 tot 18:00 open voor publiek
-‘Mengasihani’ , Zang, klank en poëzie performance;
zat16 sept, 12:00 – 13:00 en 15:00 – 16:00 optreden
zon17 sept, 12:00 – 13:00 en 15:00 – 16:00 optreden,
16:00 Finnisage met historicus Ron Habiboe
Gratis entree voor voorstelling en expositie.
Entreekaarten voor de voorstelling reserveren via www.musicasacramaastricht.nl
Klooster Hoog Cruts, Hoogcruts 47, Noorbeek
Hoogcruts is vanaf Maastricht (NS station, Bonnefantenmuseum, MUMC) te bereiken met buslijn 57 (ARRIVA).
De reistijd is ongeveer 30 minuten en de bushalte Hoogcruts/Schilberg bevindt zich op 100 meter van het kloostercomplex.
Voor het kloostercomplex is een parkeerplaats, bij de kruising richting Slenaken en direct links (scherpe bocht), de poort staat open.
Voor de twee voorstellingen, incl. expositie bezoek, is er op zaterdag en zondag een gratis pendeldienst vanaf het theater aan het Vrijthof Maastricht naar het klooster Hoog Cruts in Noorbeek.
voor de pendeldienst, graag aanmelden via:
mengasihani.musicasacra@gmail.com
mede mogelijk gemaakt door:
-VFonds, Regeling Immaterieel Erfgoed Indische, Molukse en Papoea Gemeenschap, houd je erfgoed levend en het Ministerie van VWS.
-Stichting Moetiara Maloekoe
-Gemeente Maastricht
-Musica Sacra